Tallant mel

Hui he anat a tallar mel, quan he arribat a l'apiari alguns ruscos tenien moltes abelles per fora de  la caixa, això s'anomena la barba, ja veieu perque.

Algunes colònies estaven criant reines per a eixamenar-se; he hagut de matar-les per que això no passara. Açò es fa per a que produisquen mel, si no,  hi hauria molts eixams però poca mel. Hem d'aconseguir que hi haja molta població als ruscos per a que facen mel.

Per a frenar l'eixamenada als ruscos més forts hem agafat quadros amb cria i els hem tret per a que no augmente molt més la població, estos quadros els hem posat a ruscos que estaven més febles per enfortir-los.

En la foto de sota podem vore amb detall com són les diferents cel.les per criar el poll. Al centre a la part de baix del quadro veiem dues cel.les reials, les cel.les que es veuen obscures tenen mel, les que  són de color groc-taronja tenen pol.len, les que estan tapades  de color marró son obreres i per últim a la dreta si ens fixem vienem unes cel.les un poc abultades són abellots.

Per últim una foto amb un quadro ple de mel, quan estan ja plens de mel els tapen amb cera per guardar la mel. Elles ho fan amb la intenció de tindre reserves per a passar les èpoques on no hi ha nèctar per menjar, però en això que arribem nosaltres i els fotem la mel.

0 comentarios

MÉS EIXAMS

teulada on estan fent niu les abelles

Encara que el temps no està acompanyant massa esta primavera, pareix que és bon any per a les abelles que s'estan eixamenant molt, això diu Paco que ja en du fets més de 60 i com aquell, sense voler.

El diumenge passat vaig estar a casa d'un veí que va vindre a buscar-me perque té a la teulada de sa casa dos nius d'abelles amb el malestar que suposa el tràfec d'estes tot el dia amunt i avall passant per damunt del cap, li deixarem prop de la casa un rusc i ficarem dins la caixa mel per atraure les abelles, ara m'ha dit Paco que el que haig de posar és un quadre amb  cera vella i un de cera nova, bé com que no ho sabia jo vaig porvar d'altra manera. Esperavem a vore si molestant d'alguna manera les abelles que té a la teulada canviaven de casa, però no, el que ha passat és que s'han eixamenat com és normal ara a la primavera i s'ha colat dins la caixa, però ahí no acava la cosa, ahir em va dir ma mare que a casa de Carmen, veïna d'on tenen les abelles a la teulada hi havia un eixam. Això passà el divendres per la vesprada que van vore com anava revolejant per allí prop de casa un núbol d'abelles, i ahir dissabte van vore que s'havien parat a una branca del pi fent una pinya.

 

 

Este matí he anat per vore si el podia agafar i hem estat allí traginant una estoneta perquè no estava fàcil la cosa. He pujat amb l'escala fins a arribar on estava l'eixam i he tallat la branca on s'estaven, i al tallar-la s'ha desfet la pinya, les que han quedat a la branca les he ficades dins el rusc i les demés amb paciència poc a poc han anat entrant.

Allí he estat una estona raonant amb la familia de la tia Carmen, esperant que les abelles anaren entrant dins el rusc fins que ja no en quedaven moltes fora i m'he endut el rusc.

I ara a esperar que ens regalen el seu nèctar.

Quan estan fent la pinya les abelles no piquen, però per si de cas, jo m'he posat el trage
Quan estan fent la pinya les abelles no piquen, però per si de cas, jo m'he posat el trage
1 comentarios

La primavera i els eixams

Esta vesprada he fet una ullada a l'apiari, i m'he endut una sorpresa, ara a la primavera cal estar a l'aguait donat que les abelles s'eixamen. Al començar la floració de plantes a la primavera, les abelles comencen a treballar més recollint polen i nèctar, la reina comença la posta d'ous i la població de la colònia va augmentant donant pas a l'eixamenada si no controlem la colònia impedint que crie reines, si no controlem eixe procés trobem que pels voltants dels ruscos hi ha una pinya d'abelles aferrades a les branques dels arbres o qualsevol lloc, com a mi m'ha passat.

Per caçar l'eixam em posat un rusc obert baix d'on està l'eixam i després hem pegat un colp sec a la branca de l'arbre i així l'eixam ha caigut dins el rusc i allí s'ha quedat. Normalment estàn agafats a qulasevol lloc formant una pinya  un poc de temps, potser un dia, a la espera de trobar un lloc on establir-se, cosa que nosaltres els oferim amb els ruscos. A la foto de dalt es veu la resta de les abelles que no han caigut dins el rusc i que poc a poc acabaran entrant.

2 comentarios

apicultura

L'apicultura és una activitat molt important per a l'agricultura, pels beneficis que produeixen les abelles polinitzant els cultius i augmentant així les produccions agrícoles.  Al País Valencià ja fa molts anys que l'apicultura està sent maltractada. La nul.la planificació citrícola, i l'us de certes varietats híbrides, fa que  la polinització entre varietats diferents produisca  pinyols als fruits, efecte conegut com la "pinyolà". Aleshores, el Govern valencià prohibeix l'assentament dels ruscos a les zones citrícoles. Encara que tradicionalment esta activitat haja vingut desenvolupant-se durant segles en estes zones, produint una de les millors i més apreciades mels. Contrariament al que es fa en altres autonomies, on es planifiquen les varietats de cítircs per zones per poder compatibilitzar la producció citrícola amb al producció apícola. Al País Valencià el sector apícola  veu minvada  la seua capcitat productiva i es veu abocada a situacions d'al.legalitat al no tindre les autoritzacions necessaries per a establir-se a moltes zones citrícoles. També és cert qué  es produeix mel de tarongina (azahar), sempre que tingues l'autorització, normalment a finques  on no hi ha varietats propenses a la pinyolà, per a assentar els ruscos.

Hem de ser  conscients de la importància de l'apicultura al ser les abelles el més important polinitzador. Per això  és interessant una bona distribució d'assentaments al llarg del territori que facen dues faenes molt importants, augmentar les produccions agrícoles  i oferir-nos uns productes alimentaris i energètics molt importants.

De vegades la falta de polinitzadors naturals es suplida  amb hormones per al quallat dels fruits, que després nosaltres ingerim, produint efectes no gaire beneficiosos sobre nosaltres.

Al terme de Nàquera queden molts pocs assentaments apícoles comparant amb els que hi devia haver en altres èpoques, quan era més comú tindre ruscos si més no per autoconsum. Ara la situació és molt diferent, jo només en conec un. Això, també m'ha dut a ficar a la finca un assentament de dimensions reduides, però suficient per a assegurar una bona polinització dels  cultius a més del benefici i gust de produir mel.

 

 

 

 

0 comentarios